Een psycho-watte? 

Een kinder- en jongerenpsycholoog is iemand die samen met kinderen, jongeren en hun ouders op zoek gaat naar wat moeilijk loopt en helpt om dit te verbeteren. 

Daar de psychologen geen tovenaars of feeën zijn, is dat vaak niet in één keer opgelost/ weg getoverd. Daarom gaat een psycholoog het kind eerst goed leren kennen. Wat doe jij graag? Wat kan jij goed? Vervolgens gaan jullie samen aan de slag. 

Waarom moet ik daar naartoe? 

Wanneer iemand ziek is, zijn arm gebroken heeft enzoverder kan hij naar de dokter gaan. Wanneer iemand het lastig heeft met gevoelens (veel verdriet, veel boosheid, ...), vrienden maken, denken (bijvoorbeeld: piekeren, vol hoofd, ...), voor zichzelf opkomen, spreken voor de klas, concentreren, eten, afscheid nemen enzoverder dan kan hij of zij bij de psycholoog terecht.

Hoe gaan ze mij helpen?

Een psycholoog gaat geen pilletjes of plakkers geven zoals een dokter. Wel gaat de psycholoog jou trucjes aanleren om op een andere manier te denken, om te leren hoe je tot rust kan komen, sterk in je schoenen kan staan, te luisteren naar je verhaal enzoverder. Dit kan aan de hand van praten, knutselen, tekenen, schrijven, spelmateriaal en oefeningen zijn. Omdat elk kind anders is gaat de psycholoog altijd op zoek naar hetgeen voor jou zou kunnen helpen.

Wat moet ik verwachten van een eerste gesprekje?

De eerste keer dat je langskomt op onze praktijk, zal je samen met mama en/of papa en/of een andere belangrijke volwassene voor jou worden uitgenodigd. Jullie mogen dan allemaal samen mee naar één van de kamers van de psychologen komen. Hier kan je elkaar leren kennen en bespreken hoe de psycholoog werkt. Je kan dan ook veel vraagjes stellen als je die zou hebben! 

Als iedereen zich daar goed bij voelt, kunnen jullie ook nog eens worden opgesplitst. De volwassene kan dan bijvoorbeeld eerst in de kamer blijven terwijl jij beneden wat kan gaan tekenen/ spelen of een strip lezen. Op het einde wordt er gewisseld zodat jij ook nog even met de psycholoog kan praten of een spel spelen. Als iedereen het ziet zitten wordt er een volgend afspraakje gemaakt.

Geheimpjes?!

Een psycholoog heeft beroepsgeheim. Dit wil zeggen dat alles dat jij vertelt aan haar tussen jullie zal blijven. Indien jij niet wil dat mama/ papa of wie dan ook dat te weten komt, dan zal de psycholoog het niet verder vertellen! Enkel wanneer je zelf of iemand die je kent in gevaar blijkt te zijn dan moet de psycholoog wel iemand op de hoogte brengen die je verder kan helpen (bv je ouders). 

Nog vragen? 

Schrijf ze op en breng ze mee wanneer je langskomt bij de psycholoog! Of misschien kan iemand in je familie of op school je al wel wat verder helpen!